Božikovina

Božikovina

Božikovina (Ilex aquifolium „Laurifolia“) je vazdazeleni grm ili niže stablo, na prirodnom staništu može dosegnuti visinu od 5-10 metara .
Raste prilično sporo te kroz tri godine može doseći visinu od jednog metra, dok će visinu od 2-2,5 metra dostići tek kroz šest-sedam godina.
Dugovječno je stablo i može doživjeti starost i do 300 godina.
Korjenov sustav je jak i razgranat. Mlada kora je tanka i tamnozelena, a u starosti postaje tamnosiva i raspucana.
Listovi su jajasti, kožasti, tamnozeleni, odozgo sjajni. Na mlađem grmlju i izdancima listovi su raznosmjerno bodljikavo nazubljeni, dok je na odraslim stabalcima i gornjim granama većeg grmlja lišće manje bodljasto ili cijelog ruba.
Cvjetovi su u paštitastim cvatovima, blijedožućkaste boje, imaju zakržljale plodnice ili neplodne prašnike pa su samo prividno dvospolni no stvarno su cvijetovi jednospolni, a biljke dvodomne.
Plod je koštunica, približne veličine zrna graška, sadrži 4-5 sjemenki i stoji na peteljci dužine do 1 cm. Plodovi sazrijevaju od studenog i ostaju na granama do proljeća (ukoliko ih ne pojedu ptice).
Za ljude plodovi su otrovni, izazivaju jako povraćanje i proljeve.

Zbog svog je sjajnog kožastog lišća i atraktivnih crvenih bobica koje dozrijevaju u kasnu jesen (studeni-prosinac) božikovina tradicionalno prihvaćena kao božićni simbol. Spomenimo da je grančica božikovine još u doba starih rimljana upotrebljavana kao simbol zaštite za njihovih zimskih svečanosti.
Zbog masovne uporabe u pučkim običajima božikovina je danas kod nas rijetka biljna vrsta, smatra se ugroženom i strogo zaštićenom vrstom.
Treba upozoriti da je zabranjeno u prirodi trgati grane ili čupati cijele biljke.

Dobro podnosi osunčana, polusjenovita i sjenovita staništa no na osunčanim staništima će se ljepše razvijati, a lišće će biti gušće.

Može se koristiti kao soliterna biljka, za sadnju u manjim grupama, a zbog bodljikavog lišća odlična je za neprohodne živice.
Dobro podnosi gradska zagađenja, a otporna je i na posolicu.

Tekst i slike: Mihael Dašek, 5.c