Srebrnolisni javor

Acer saccharinum

Srebrnolisni javor (Acer saccharinum) je listopadno stablo koje naraste do 35 m., kora je siva u mladosti glatka, kasnije tanko ljuskavo ispucana. Grane su tanke i krhke, tvore rahlu krošnju.
Listovi su nasuprotni, duboko urezani na pet ušiljenih režnjeva, dugi 8-15 cm, široki 6-14 cm, nalaze se na peteljkama dugih 5-12 cm. Na licu su svjetlo zeleni, na naličju srebrnasti. Dolaskom jeseni prije nego što otpadnu prime žutu boju.
Cvjetovi su žućkasto zelenkasti, skupljeni u guste cvatove. Cvatu u veljači i ožujku prije listanja. Plodovi su duguljaste samare skupljene u parove pod oštrim kutom, sadrže po jednu okriljenu sjemenku. Krila su im duga 3-5 cm no često je jedna sjemenka zakržljala i nerazvijena. Sjemenke dozrijevaju u lipnju kada otpadnu sa stabla, a kliju iste godine.
Prirodno raste na području Sjeverne Amerike,u Europi se uzgaja od prve polovine 18.stoljeća kao ukrasna biljka u parkovima, gradovima. Sjemenka se sije čim otpadne, klijavost ne zadrža dugo. Stablo brzo raste,traži položaj punog sunca premda tolerira i polusjenu. U prosjeku živi 100-120 godina, a plodove stvara nakon 10 godina.
UPOTREBA
Sok od drveta može se koristiti za proizvodnju pitkog sirupa. Američki indijanci radili su šećer od soka koji ispušta deblo kad se izbuši.
Drvo je meko,lomljivo, lako se obrađuje. Koristi se za izradu sanduka, ogrjeva (za vatru) itd.
Otporan je na niske temperature.

 

 

 

                                                                              Tekst i slike: Ema Sekulić, 5.c