Javor mliječ

Acer platanoides

Javor mliječ (Acer platanoides L.) je listopadno stablo iz porodice Sapindovki (Sapindaceae).
Ime javor mliječ dobio je prema mliječnom soku koji se izlučuje iz peteljki listova i mladih grančica.
Stablo je uspravno,vitko, naraste do 20 metara visine. Krošnja je gusta, jajasto zaobljena, na prostranom prostoru okruglasta.
Korijenov sustav ima dobro razvijene bočne žile koje su pliće ali široke. Deblo je promjera veće od 1 m. Kora je debela oko 1 cm, u početku smeđesiva i glatka, kasnije tamnosmeđa te uzdužno i poprečno plitko izbrazdana, ne ljušti se.
Pupovi su sitni, ušiljeni, crvenosmeđi, sjajni, na rubu ljusaka sitno dlakavi.
Listovi su nasuprotni, jednostavni,veliki 10-25 cm, nalaze se na tankim,crvenkastim peteljkama dugima 5-20 cm. Sastavljeni su od plojke razdijeljene na 3-7 krpaskih režnjeva nazubljenog ruba i ušiljenih vrhova, srcaste osnove, goli su, na licu svijetlozeleni, naličje je svjetlije, u pazušcima žila kratko, svijetlosmeđe dlakavo,u jesen prije opadanja poprime zlatnožutu ili crvenkastu boju.
Cvjetovi su jednodomni, jednospolni ili katkad dvospolni, skupljeni u uspravne gronjaste cvatove. Žućkastozelenkasti su, promjera oko 8 mm, građeni od pet listića čaške i vjenčića, a nalaze se na drškama dugim 1-2 cm. Prašnika ima najčešće 8, tučak je jedan s nadraslom plodnicom.
Cvatu prije listanja u travnju i svibnju.
Plodovi su jednosjemeni, okriljeni oraščići dugi 4-7 cm, po dvije perutke spojene su pod tupih kutom, dozrijevaju u rujnu i mlade grančice sadrže mliječni sok.

Prirodno je rasprostranjen u većem središnjem dijelu Europe, od Francuske na zapadu, sve do zapadne i jugozapadne Azije. Raste pojedinačno ili u malim skupinama na vlažnim, rahlim i bogatim tlima listopadnih šuma, u nizinskom i brdskom području.
Sadi se kao ukrasna biljka u parkovima i nasadima zbog guste krošnje.
Razmnožava se sjemenom i vegetativno cijepljenjem (ukrasni kultivari).
Drvo je lijepe teksture, lako se polira te primjenu nalazi u stolarstvu te služi za izradu muzičkih instrumenata poput klavira.
Otporan je na štetnike koji izgrizaju lišće i na nagle promjene temperature.

Tekst i slike: Klaudija Zidar, 5.a