Jasen

Fraxinus angustifolia

Poljski jasen (Fraxinus angustifolia) je vrsta bjelogoričnog listopadnog drveća koje spada u porodicu maslina (Oleacea). Stablo je uspravno i naraste do 30 metara visine.
Prostire se u srednjoj, istočnoj, zapadnoj i južnoj Europi, uglavnom kao drvo nizinskih poplavnih šuma. Kod nas je autohtona vrsta. Razmnožava se sjemenom.
Korjenov sustav je dobro razvijen. U mladosti ima glatku, maslinastosivu koru koja u starosti ispuca na sitna, nepravilna, višekutna polja i posivi. Deblo je promjera do 1m.
Pupovi su srednje veličine, pokriveni smeđim, sitnobaršunastim ljuskama. Listovi su neparno perasto sastavljeni, dugi 15-25 cm, čine ih 3-11 listića koji su dugi 8-10 cm, široki oko 2 cm nazubljenih rubova, na licu goli,a na naličju uz glavnu žilu obrasli dlačicama ili goli.
Cvjetovi su dvospolni, crvenkasto smeđi skupljeni u metličaste cvatove i izbijaju u proljeće vrlo rano, obično desetak dana prije listova. Za optimalan razvoj traži nizinske, toplije položaje i duboko, dovoljno vlažno tlo.
Plod je 3 – 5 cm dugački, smeđi, na vrhu okriljeni jednosjemeni oraščić (perutka); vrh krilca je ušiljen, rjeđe tup; oraščić je uglavnom duži od polovice perutke, spljošten.
Osjetljiv je na niske temperature, a često mu stradava vršni pup – zbog mraza i moljaca.

                                                   

 

Tekst i slike: Ema Sekulić, 5.c